Het krijgen van een beroerte kan erg overweldigend zijn. Dagelijks worden er alleen in Nederland al 117 mensen per dag getroffen door een beroerte.

Bij een beroerte, ook wel cerebro vasculair accident (CVA) genoemd, is er spraken van een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij een herseninfarct is er sprake van een verstopping in één van de bloedvaten. Bij een hersenbloeding knapt er een bloedvat kapot. Bij beide gevallen is het gevolg dat een deel van de hersenen (tijdelijk) te weinig zuurstof krijgen. Afhankelijk van de plaats van de beroerte en de schade die is ontstaan kunnen de gevolgen variëren.

Symptomen

De meest herkenbare klachten zijn verlammings- of uitvalsverschijnselen. Mensen kunnen hierdoor bijvoorbeeld lastiger lopen, balans houden of transfers maken. Andere klachten die veel voorkomen zijn verminderde kracht en gevoel, minder energie, prikkels komen intensiever binnen, moeite met grenzen aanvoelen et cetera. De combinatie van klachten en de hevigheid verschillen per persoon.

Behandeling

Door de combinatie van ergotherapie en fysiotherapie kunnen vele klachten worden behandeld. De fysiotherapeut kan samen met u een behandelplan opstellen om zo aan de, samen opgestelde, doelen te werken. Dit kan door middel van oefentherapie, maar ook door mobiliserende technieken. De ergotherapeut kijkt samen met u naar eventuele aanpassingen in huis of overige hulpmiddelen. De ergotherapeut kan ook samen met u kijken naar het bewaken van uw grenzen en u hier adviezen in geven. Door de korte lijnen binnen Louwen en Muilwijk kunnen wij u een persoonlijk revalidatieprogramma aanbieden waarbij zowel de ergo- en fysiotherapeut betrokken zijn.