1 op de 700 mensen in Nederland heeft MS. Dit heeft impact op zowel de persoon zelf als op de omgeving

Multiple Sclerose (MS) is een progressieve aandoening waarbij er ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel. Hierbij wordt de myelineschede van het centrale zenuwstelsel aangetast met als gevolg dat bepaalde signalen minder goed tot helemaal niet verwerkt worden.

De diagnose MS wordt meestal gesteld bij jongvolwassenen en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Voordat de diagnose gesteld kan worden, zullen eerst andere aandoeningen uitgesloten worden. Dit komt doordat er geen specifieke diagnose test is voor MS.

Symptomen

De symptomen bij MS zijn heel verschillend per persoon en worden ook niet altijd bij iedereen ervaren. Ook kan het zo zijn dat de klachten tijdelijk worden ervaren en vervolgens weer (gedeeltelijk) overgaan.

De symptomen die het vaakst voorkomen zijn:

  • Vermoeidheidsklachten;
  • Problemen met het zicht;
  • Het lopen en bewegen is verstoord;
  • Problemen met balans;
  • Krachtsverlies in één of meerdere ledematen;
  • Last van de spieren (stijfheid, pijn of spasticiteit);
  • Blaasproblemen.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van uw hulpvraag. Zo kan er met de fysiotherapeut gezamenlijk een behandelplan worden opgesteld zodat we aan uw klachten en doelen kunnen werken. Een voorbeeld hiervan is een oefenschema om de kracht te behouden in de ledematen en/of de conditie op peil te houden. Daarnaast bieden wij ook een MS-groep aan, hierin sporten verschillende personen met MS waarbij zij onderling ook kunnen sparren over problemen waar zij tegen aan lopen.

De ergotherapeut kan helpen met aanpassingen in en rondom het huis of met de aanvraag van hulpmiddelen bijvoorbeeld een scootmobiel of een driewielfiets.

Mochten er vragen zijn over de behandeling, neem dan gerust contact op met de praktijk! Wij helpen u graag.