COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit houdt in dat de longen zijn beschadigd doordat de bronchiën chronisch kleine ontstekingen hebben of minder goed kunnen oprekken. Ademen is hierdoor lastiger en u heeft minder energie.

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U kunt minder makkelijk zuurstof opnemen en daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling.

Symptomen
Bij COPD kunt u last hebben van benauwdheid, maar ook hoesten en het ophoesten van slijm zijn kenmerken die horen bij COPD. Als u bekend bent met COPD kan er sprake zijn van een verminderde spierkracht wat sneller kan leiden tot vermoeidheid. Tot slot zijn ook kortademigheid en gewichtsverandering kenmerken die kunnen horen bij COPD.

Behandeling
Door middel van een trainingsprogramma op maat gaat u samen met de fysiotherapeut aan de slag om uw conditie en spierkracht op peil te houden of te verbeteren. Ook krijgt u advies en tips over het ophoesten van slijm en krijgt u ademhalingstechnieken aangereikt om ervoor te zorgen dat u minder snel benauwd wordt.

U traint in de oefenzaal. Middels een intake vooraf worden uw wensen en mogelijkheden in kaart gebracht. Daarna worden uw conditie en kracht gemeten. Bij iedere training wordt u begeleid door de fysiotherapeut die specialist is op het gebied van mensen met COPD.