Na COVID kunt u last hebben van restklachten, dit is bij 1 op de 5 mensen tot 6 weken na infectie. Ook kan het zijn dat u opgenomen bent geweest in het ziekenhuis of voor een langere periode restklachten heeft, dan kan fysiotherapie ondersteuning bieden bij het herstel.

Veel voorkomende restklachten die u kunt herkennen zijn:

  • Vermoeidheid;
  • Kortademigheid;
  • Verminderde belastbaarheid;
  • Verminderde spierkracht
  • Hoofdpijn;
  • Slecht kunnen concentreren;
  • Verminderde prikkelverwerking.

Men noemt deze langdurige klachten Long-COVID. Niet vanwege klachten aan de longen maar omdat men er lang restklachten van ervaart.

Na COVID gaat u met een gespecialiseerde fysiotherapeut door middel van een intake kijken welke restklachten u ervaart en wat wij er aan kunnen doen. Vaak doet de fysiotherapeut dit niet alleen. Wanneer u moeite heeft met de energie verdelen over de dag, werken wij samen met de ergotherapeuten binnen ons team. Ook hebben wij nauw contact met een diëtist wanneer u bijvoorbeeld erg veel bent afgevallen of aangekomen door de inactiviteit tijdens en na het ziek zijn.

Als fysiotherapeut kunnen wij veel voor u betekenen, we gaan oefeningen doen om de kracht en conditie weer op het oude niveau te krijgen en de vermoeidheid te verminderen en/of we gaan aan de slag met de ademhaling om de kortademigheid in rust en tijdens het bewegen te verminderen en/of we gaan aan de slag met ontspanningsoefeningen en dubbeltaken om de concentratie en de prikkelverwerking te verbeteren.

Heeft u vragen over de restklachten of weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor COVID-revalidatie? Neem dat gerust even contact met ons op. Wij kunnen u adviseren wat verstandig is om te doen. Na COVID heeft u vaak een verwijzing van de huisarts nodig om naar de fysiotherapeut te gaan, ook hierbij geven wij advies mocht u hier vragen over hebben.

Meer weten over de vergoeding van uw zorgverzekering na COVID-19? Kijk hier voor meer informatie.