Nekklachten zijn klachten, zoals pijn of stijfheid, in het gebied dat op het plaatje grijs gekleurd is. Deze klachten kunnen recent zijn ontstaan of al langdurig aanwezig zijn.

Nekklachten zijn de op één na meest geziene klacht bij de fysiotherapeut. Ongeveer 20% van de Nederlanders zoekt gedurende hun leven (para)medische zorg met betrekking tot deze klachten.

Klachten
Soms zijn er, naast de nekklachten, nog bijkomende klachten als gevolg van de nekklachten. Bij behandeling van de nek worden deze bijkomende klachten vaak ook minder. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoofdpijn;
  • Duizeligheid;
  • Uitstraling in de arm;
  • Tintelingen;
  • Krachtsverlies.

Oorzaak
Er zijn veel potentiële oorzaken voor nekklachten te bedenken. Een groot deel van de klachten wordt ‘aspecifieke nekklachten’ genoemd. Dit zijn nekklachten zonder aanwijsbare oorzaak. Vaak wordt een pijnlijk gevoel in de nek ervaren tijdens of na het bewegen van de nek. Ook voelt de nek vaak stijf aan. Het is mogelijk dat de klacht vanuit de nek uitstraalt naar de schouder, arm of hand.

Er kan ook een duidelijke oorzaak voor de klachten aanwezig zijn. Dit worden ‘specifieke nekklachten’ genoemd. Voorbeelden hiervan zijn artrose of een hernia.

Wanneer u bij ons komt met nekklachten wordt gestart met een vraaggesprek om uw klachten in kaart te brengen. Vervolgens volgt een lichamelijk onderzoek, om de pijnlijke bewegingen en bewegingsbeperkingen te beoordelen. Na het vraaggesprek en het onderzoek kan uw therapeut een diagnose stellen over de oorzaak van de nekklachten en een hierbij passend behandelplan opstellen. De therapeut zal u altijd uitleggen wat er met de nek aan de hand is en wat de beweegredenen zijn voor de behandeling.

Binnen Louwen & Muilwijk zijn er verschillende specialisten die nekklachten behandelen. Zo kunnen de klachten worden behandeld door een manueel therapeut, maar ook manueel therapie volgens de Marsman methode en manueel therapie volgens de McKenzie methode behoren tot de mogelijkheden.

Voor behandelingen van de nekklachten zijn wij aangesloten bij FysioTopics, een vereniging van samenwerkende fysiotherapiepraktijken. Deze vereniging bevordert en controleert de kwaliteit van de deelnemende praktijken. Hierdoor bent u bij ons verzekerd van een passende en kwalitatief goede behandeling van uw klachten.