Manueel therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie. De manueel therapeut heeft na de opleiding tot fysiotherapeut een masterstudie gevolgd om deze specialisatie te behalen. Naast de masteropleiding zijn er ook nog andere vormen van manueel therapie. Dit zijn manueel therapie volgens de Marsman methode en de McKenzie therapie.

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten. De specialisatie richt zich voornamelijk op de bewegingen van de wervelkolom, maar ook de gewrichten in armen en benen kunnen door middel van manueel therapie worden beoordeeld.

De manueel therapeut is gespecialiseerd in de beoordeling en behandeling van verschillende soorten klachten.
Denk hierbij aan de volgende voorbeelden:

De manueel therapeut kan u helpen in het opheffen van de pijnklachten en de bewegingsbeperkingen. Het effect van manueel therapie voelt u vaak al tijdens de behandeling. Dit effect bestaat uit pijnvermindering en/of meer bewegingsvrijheid.

Behandeling

De behandeling bij manueel therapie kan uit verschillende vormen bestaan. Ten eerste kan de manueel therapeut specifieke technieken (ook wel manipulaties of mobilisaties) in de gewrichten gebruiken om de klachten te verhelpen. Daarnaast behoort oefentherapie tot de mogelijkheden. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies en adviezen met betrekking tot ten aanzien van de klachten. Ook biedt de manueel therapeut inzicht in het gebruik van de rug, nek en andere gewrichten.

Voor behandelingen van de lage rug, nek en schouder zijn wij aangesloten bij FysioTopics, een vereniging van samenwerkende fysiotherapiepraktijken. Deze vereniging bevordert en controleert de kwaliteit van de deelnemende praktijken. Hierdoor bent u bij ons verzekerd van een passende en kwalitatief goede behandeling van uw klachten.

Kwaliteit

Manueeltherapeuten hebben na de basisopleiding fysiotherapie een post hbo- of masteropleiding Manuele therapie gevolgd. De kwaliteit van de manueeltherapeut wordt gewaarborgd door Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF).