Een heupklacht is een veel voorkomende klacht en kan zich op verschillende manieren tonen.

Voorkomende klachten

  • Pijn in de liesregio;
  • Pijn zijkant van de heup;
  • Uitstralende pijn verder in het been;
  • Stijfheid;
  • Instabiliteit;
  • Knappend gevoel.

Klachten aan de heup kunnen erg belemmerend zijn in het dagelijks leven en daarom is het belangrijk om hier samen met een fysiotherapeut naar te kijken.

De fysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar de herkomst van uw klachten en zal in overleg met u een behandelplan opstellen.
Heupklachten komen vaak voor in de praktijk. Iedereen kan met heupklachten te maken krijgen. Zowel jong en oud, maar ook sporters of juist mensen die weinig bewegen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor klachten aan de heup. Hieronder staat er een aantal opgesomd met een korte uitleg.

Slijtage (artrose): deze klacht wordt veelal gezien bij oudere mensen. Klachten die hierbij vaak ervaren worden zijn pijnklachten rond de lies, heup of bilregio, ochtendstijfheid en pijn bij belasten.

Slijmbeursontsteking: hierbij is er een zeurende pijn voelbaar aan de buitenzijde van de heup. Het bewegen van de heup is erg pijnlijk en vaak is de beweeglijkheid ook verminderd.

Liesklachten: hierbij wordt de pijn juist ervaren aan de binnenzijde van het bovenbeen. De oorzaak hiervan kan bij slijtage van de heup liggen, in de spieren en pezen rondom de heup, maar ook de lage rug kan uitstraling in de lies geven.

Heupdysplasie: hierbij is er spraken van een verkeerde ontwikkeling van de heupkom. De klachten worden vaak ervaren bij diep hurken, langdurig staan en het liggen op de heup. De pijn wordt vooral ervaren in de lies- en bilregio.

Na operatie
Ook na operaties en in revalidatietrajecten kunnen fysiotherapeuten veel betekenen voor jou. Voor de revalidatie van een totale heup prothese onderscheidt Louwen en Muilwijk zich door aangesloten te zijn bij OrthoXpert. Hierbij is er een nauwe samenwerking tussen fysiotherapeut en de orthopeed van Isala Klinieken en St Jansdal om zo de beste zorg te kunnen bieden.

Na een nieuwe heup operatie (THP) of na een gebroken heup kunnen fysiotherapeuten u ondersteunen met tips en adviezen in het begin van uw behandeltraject, om daarna weer samen de kracht, stabiliteit en bewegelijkheid op te gaan bouwen en de, door u samen opgestelde, behandeldoelen te behalen.