De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, abnormale ophoping van vocht in het lichaam met een oedeemtherapie. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

Oedeemtherapie door de fysiotherapeut

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht naar delen van het lichaam gebracht waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Ook kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. In onze praktijk is de oedeemfysiotherapeut ook gespecialiseerd in oncologie en het aanmeten van steunkousen.