handtherapie

Bij een trauma met letsel aan uw hand, zoals bijvoorbeeld een polsbreuk of snijverwonding kan een operatie nodig zijn. Ook wanneer u een langer bestaande klacht heeft, zoals bijvoorbeeld forse duim-slijtage of een carpaal tunnel syndroom kan een operatie worden aanbevolen.
Na een operatie aan uw hand is het van belang dat u goed revalideert.
Onze hand-ergotherapeuten zijn hier in gespecialiseerd.

Handtherapie na een operatie is gericht op het optimaliseren van de functie van uw hand met daarbij bescherming van de geopereerde structuur. Er wordt met u toegewerkt naar een optimaal bruikbare handfunctie, zodat u uw activiteiten zo snel mogelijk weer kunt oppakken.

Handtherapie kan bestaan uit:

  • Onderzoek en advies;
  • Spalken op maat gemaakt voor bescherming, pijnvermindering, standsverbetering;
  • Wond- en littekenbehandeling;
  • Oefentherapie voor het verbeteren van beweeglijkheid, coördinatie, kracht en stabiliteit in het gebruik;
  • Therapie gericht op het gebruik van de hand;
  • Verbeteren van belastbaarheid en voorkomen van overbelasting;
  • Eventueel aanpassen van handelingen of het maken/adviseren van hulpmiddelen wanneer er sprake is van blijvend verlies van functie door het trauma.

Operatie na een val (trauma)

Bij een ongeval met een breuk waarbij een operatie nodig is met bijvoorbeeld een plaatfixatie zijn meer structuren aangedaan dan alleen het bot. Er zijn kneuzingen, er is een wond en veel vocht (oedeem). Dit heeft als risico dat uw hand/arm pijnlijk, dik en stijf wordt en dat bijvoorbeeld de vingers niet goed kunnen buigen of strekken.

Bij een operatieve behandeling van een chronische klacht, zoals een peesontsteking (quervain, triggervinger), artrose (slijtage) of een carpaal tunnelsyndroom, is het risico op stijfheid van de gewrichten, pijn en/of verklevingen in uw hand of pols (pezen, ligamenten, zenuwen) aanwezig. Er is veel onderzoek gedaan naar de beste nabehandeling bij deze operaties en handtherapie blijkt zeer zinvol te zijn om een goed resultaat te behalen. Ook is de belastbaarheid sneller optimaal en de pijn beter onder controle.

Een operatie aan de hand kan nodig zijn nadat u een trauma hebt gehad, bijvoorbeeld bij een val of een beklemming, of bij een zaag/snijverwonding.
Ook kan een operatie noodzakelijk zijn bij een klacht die al langer bestaat en waarbij therapie geen effect heeft, of waarbij de pijn te erg is.

Bij Louwen en Muilwijk zijn de ergotherapeuten gespecialiseerd in handtherapie. Zij werken samen met de plastisch chirurgen, huisartsen, andere handtherapeuten en blijven middels scholing en literatuur op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Vergoedingen

Binnen onze praktijk wordt handtherapie gegeven door handtherapeuten die tevens ergotherapeut zijn. Daarom wordt de handtherapie vergoed vanuit de basisverzekering voor 10 uur per kalenderjaar. Dit gaat eerst via het eigen risico.