Psychosomatische fysiotherapie richt zich op de mind-body connectie. De mind, is ons vermogen om te denken en te voelen. Ik  noem het ook wel onze interne wereld. De mind stuurt de body aan. De body is natuurlijk het fysieke lichaam waarmee wij voelen, bewegen en acties ondernemen. En de acties die wij ondernemen bepalen uiteindelijk onze resultaten. Ik noem dit ook wel onze externe of fysieke wereld.

Wij zijn als mens allemaal met min of meer hetzelfde lichaam geboren (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen) waar wij in potentie allemaal hetzelfde mee kunnen doen en bereiken, mits wij het op de juiste manier uitdagen. Wat ons onderscheid van elkaar is onze manier van denken, wat je denkstijl of mindset word genoemd. Het is ook wel hoe onze interne wereld eruit ziet.
Het lichaam is de spiegel van je mind. Het lichaam volgt en voert uit waar jij bewust of onbewust overheersend intern aandacht aan besteedt. Dit proces werk zowel positief als negatief, zowel juist als onjuist; bijv. zijn wij intern gespannen, dan reageert ons lichaam zich extern ook gespannen. De interne wereld brengt een fysiologische reactie in het lichaam die zich extern uit. Het kan tot een scala aan klachten zorgen; spanningsklachten, chronische pijn, hartkloppingen, hyperventilatie, vermoeidheid en zo kan ik nog wel even door gaan. Het zijn veelal klachten die langdurig aanwezig zijn en die met een lichamelijke aanpak miniem of voor korte duur worden opgelost. Op lange termijn merk je de gevolgen van onze interne wereld ook in onze stemming en ons doen en laten. Dit bepaald nogmaals onze resultaten die wij behalen in het dagelijks leven – zowel positief als negatief – te denken op sociaal, werk en functioneel vlak.

Waarom voel je wat je voelt? Waarom doe je wat je doet? Dat zijn interessante vragen om te beantwoorden. Samen met de psychosomatisch fysiotherapeut spoor je op waar de klachten vandaan komen en wat het instant houdt om te bereiken wat je het liefste wilt bereiken. Wat wil jij bereiken? Waar verlang jij naar? Dat geeft richting en invulling voor de therapie om daarnaartoe te werken. Dat zal niet in één keer vlekkeloos gaan. Er zullen wat obstakels op de weg liggen die we zullen trotseren. Dit werkt alleen als jij hiertoe bereid bent, want alleen met actie bereik je resultaten.

Ik streef ernaar om zoveel mogelijk een actieve aanpak te hanteren door te doen en te ervaren. Alleen door te doen en te ervaren krijg je inzichten die je verder helpen. Door het lichaam als instrument te gebruiken, want met de fysieke wereld kun je ook de interne wereld beïnvloeden. Zodat jij je lichaam op de goede manier weet te ondersteunen om te bereiken wat je wilt bereiken.

Psychosomatische fysiotherapie is beschikbaar in onze praktijken in Elburg, ‘t Harde en Nunspeet.