De psychosomatische fysiotherapie richt zich op de niet tastbare componenten van de mens die van invloed zijn op fysieke delen van de mens.

Somatisch is een ander woord voor het fysieke lichaam. Dit houdt in dat het lichaam bestaat uit fysieke onderdelen als spieren, gewrichten, organen, hormonen, lichamelijke stoffen die op bepaalde manieren functioneren. De huidige kijk in de geneeskunde is dat ons lichaam als een machine werkt met scharnieren, hendeltjes en stofjes die op de juiste manieren moeten werken. Als er zich een mechanisch defect voordoet kan het worden opgelapt door de “monteurs” van het lichaam zoals fysiotherapeuten of dokter. Deze benadering is zeer effectief en ondersteunend bij acute en concrete klachten, maar heeft niet altijd het gewenste resultaat bij langdurige onduidelijke klachten.

Dat komt omdat er in onze lichamelijke machine ook nog een software programma zit die het lichaam, de acties die je met het lichaam onderneemt en de resultaten die je met die acties al dan wel of niet behaalt, bestuurd. En dat software programma is jouw interne leefomgeving van gedachtes, gevoelens en gedrag. Het betekent dat het lichaam volgt en uitvoert waar je intern bewust als onbewust gaande is, zowel helpend als niet helpend. Bijvoorbeeld ben je intern gespannen, dan reageert het lichaam zich extern ook gespannen.
Je interne leefomgeving brengt fysiologische reacties in het lichaam teweeg.

Dit kan tot een scala aan klachten zorgen:

  • Spanningsklachten;
  • Chronische pijn;
  • Hartkloppingen;
  • Hyperventilatie;
  • Vermoeidheid;
  • Laag in concentratie.

Het zijn veelal abstracte klachten die langdurig aanwezig zijn, maar met een lichamelijke aanpak miniem of voor korte duur baat hebben.

De psychosomatisch fysiotherapeut ondersteund je te begrijpen waarom je voelt wat je voelt, wat dat in stand houdt en wat je beperkt om de resultaten te behalen die je wilt behalen. Kennis heeft alleen waarde als het toegepast wordt. Vandaar dat we zoveel mogelijk streven naar een actieve aanpak door te doen en te ervaren. Zodat je brein het niet alleen weet, maar het ook doordringt tot het lichaam. Dit proces zal niet in één keer vlekkeloos verlopen. Er zullen wat obstakels op de weg liggen die we zullen moeten trotseren zodat jij verder komt. Dit werkt alleen als jij hiertoe bereid bent. Want alleen met actie bereik je resultaten.