Een therapeutische elastische kous (ook wel steunkous genoemd) oefent druk uit op de aderen en/of weefsel en bevordert de stroomsnelheid van het bloed en lymfevocht uit de behandelde ledemaat. Zwelling en (soms) pijnlijke opstuwingen worden gereduceerd. Op deze manier wordt oedeem en de gevolgen van langdurig oedeem voorkomen, verminderd en bestreden.
Bij mensen met lymfoedeem, spataderen (varices), open been (ulcus cruris) is er sprake van een opeenhoping van vocht. Dit komt of omdat er teveel lymfvocht wordt geproduceerd of doordat er te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal er een vochtophoping ontstaan.
Wanneer heeft u therapeutisch elastische kousen nodig?
De (na) behandeling met therapeutische elastische kousen is nodig bij aandoeningen van het bloed en lymfvatenstelsel van de armen of benen zoals:
- Vochtophoping (opgezette, gezwollen voeten, enkels en/ of onderbenen).
- Spataderen (ook tijdens de zwangerschap).
- Onrustige benen soms met zwaar gevoel en/ of kramp.
- Trombose.
- Oedeem na operaties, zoals het verwijderen van lymfevaten bij kanker.
- Aangeboren oedeem.
- Lipoedeem.
Wanneer kunt u geen therapeutisch elastische kousen dragen?
De therapeutisch elastische kousen kunt u niet dragen als u nog grote wonden heeft. Ook is voorzichtigheid geboden met mensen die hart- en vaatproblemen hebben.
Overleg met de huisarts of specialist is altijd belangrijk.
Verwijzing & vergoeding
Een verwijzing van uw (huis)arts is nodig, met deze verwijzing kunnen wij de juiste kous voor u aanmeten en aanvragen. De kosten voor de kous gaat via de zorgverzekering. Dit kan per verzekeraar verschillen. Voor vragen hierover kunt u het beste contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar.