Sportrevalidatie richt zich op het herstel van blessures die direct ontstaan zijn als gevolg van uw sportieve activiteiten. Echter kan het ook zo zijn dat u een blessure of aandoening heeft die u beperkt in het beoefenen van een sport. Sportrevalidatie onderscheidt zich van algemene fysiotherapie doordat de therapeut meer ervaring heeft met sport specifieke blessures en in veel gevallen meer kennis heeft van bijvoorbeeld de biomechanische aspecten van een sport. Ook heeft een sporter of atleet vaak een meer gedetailleerde hulpvraag. De fysiotherapeut is in staat om mee te denken op het niveau van de hulpvraag.
Bij Fysiotherapie Louwen & Muilwijk hebben we ruime ervaring met sport gerelateerde blessures-en aandoeningen.
We begeleiden mensen die topsport bedrijven, maar juist ook mensen die actief zijn in de breedtesport. In onze praktijk komen sporters uit een breed scala aan sporten, onder andere: voetbal, korfbal, tennis, wielersport, paardensport, hockey, schaatsen, hardlopen en vechtsporten. Met de volgende sportverenigingen hebben wij een samenwerking: PEC Zwolle, SV ’t Harde, DSV Doornspijk, VV Hulshorst, STG Elburg, OWIOS.
In welke klachten heeft deze fysiotherapeut zich gespecialiseerd?
Onze fysiotherapeuten zijn bedreven in het screenen en diagnosticeren van acute- en chronische (sport)blessures. Een groot deel van de sportblessures betreft blessures aan het spier-skeletsysteem. Veelvoorkomende zijn:
- Gewrichtsproblemen;
- Gewrichtsbandletsel;
- Spierblessures;
- Peesblessures.
Elke afzonderlijke sport heeft zijn veelvoorkomende blessures. Veel van deze aandoeningen zijn gelukkig met alleen fysiotherapie te verhelpen. Als wij twijfelen over de aard van een blessure, leggen wij contact met uw huisarts, een sportarts of een orthopedisch chirurg. In sommige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn, waarna de fysiotherapeut de revalidatie kan begeleiden.
Een andere reden om onze fysiotherapeuten te raadplegen kan zijn dat u uw sportprestatie wilt optimaliseren of juist blessurepreventief wilt handelen. Uw fitheid wordt bepaald door de optimale combinatie van spierkracht, lenigheid, stabiliteit, conditie/uithoudingsvermogen en balans. Wij helpen u graag om uw fitheid te ontleden door middel van specifieke testen, en door te kijken welke aandachtspunten er zijn om uw sportprestatie te verbeteren.
Ontstaan van blessures en behandelmethodes
Zoals eerder beschreven kan een blessure ontstaan door een direct trauma, bijvoorbeeld: u landt met uw voet op de voet van een tegenstander en verzwikt daarbij uw enkel. In dit geval spreken we van een acuut trauma.
Een chronische blessure kan het gevolg zijn van het niet in balans zijn van de belasting ten opzichte van de belastbaarheid van het lichaam. In dit geval gaan we met u aan de slag om deze balans te verbeteren en waar mogelijk de belastbaarheid (van een specifieke regio) te vergroten.
Enkele interventies of mogelijkheden die de fysiotherapeut kan gebruiken zijn:
- Mobiliserende technieken van spieren en gewrichten;
- Het detoniseren (ontspannen) van spieren d.m.v. dry needling of handmatige technieken;
- Oefentherapie ter bevordering van grootheden als: spierkracht, coördinatie lenigheid, stabiliteit en conditie en overige sport specifieke eigenschappen;
- Videoanalyse van bijvoorbeeld hardlooptechniek;
- Tapetechnieken;
- Informeren/adviseren over de aard van de blessure en het doseren van de belasting.