Een Psychosomatische fysiotherapeut houdt zich bezig met de wisselwerking tussen geest (‘psyche’) en lichaam (‘somatisch’). Als op één of beide gebieden sprake is van disbalans tussen spanning en ontspanning en tussen je belasting en belastbaarheid, kan er sprake zijn van psychosomatische klachten.
Lichamelijke klachten hebben vaak een negatieve invloed op je mentaal, emotioneel en sociaal functioneren. Het kan invloed hebben op je stemming; het maakt je angstig of misschien frustrerend. Andersom kunnen emoties en spanning/stress ook tot lichamelijke ongemakken leiden. Zo kun je je (extreem) vermoeid, lusteloos of prikkelbaar voelen, kampen met onbegrepen pijnklachten, hoofdpijn hebben, slecht slapen, druk op de borst ervaren, gevoel de ademhaling niet onder controle te hebben of het hebben van hartkloppingen.

Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft na de bachelor opleiding fysiotherapie, de master opleiding psychosomatische fysiotherapie gevolgd. Daarmee kan hij je begeleiden om de psyche en somatiek in balans te brengen. Afhankelijke van de klachten zal hij veel weten te verklaren voor je, inzicht geven in eigen gedrag en handelen om uit een vicieuze cirkel te komen, het reguleren van stress en het herkennen en bewaken van grenzen. Met als doel om het functioneren op het werk, sport of dagelijkse activiteiten te verbeteren en de ervaren klachten te verminderen.

Psychosomatische fysiotherapie is beschikbaar in onze praktijken in Elburg, ‘t Harde en Nunspeet.