Er zijn ontzettend veel verschillende soorten schouderklachten. De fysiotherapeut stelt naar aanleiding van het vraaggesprek en onderzoek een diagnose. Deze diagnose is van groot belang, omdat aansluitend hierop een passend behandelplan opgesteld wordt.

Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk aan ontstaan. Soms ontstaat dit door overbelasting. Vooral het langdurig herhalen van bewegingen kan irritatie en/of een ontsteking in de schouder veroorzaken. Ook kunnen schouderklachten gepaard gaan met nekklachten.

Veel voorkomende klachten aan de schouder

  • Instabiliteit
    Dit ontstaat vaak na een val of ongeluk. Het is mogelijk dat hierbij de schouder uit de kom gaat of dat de gewrichtsbanden, kapsels, spieren te lang worden.
  • Frozen shoulder
    Bij deze klachten wordt er pijn ervaren in de schouder en/of arm. De beweeglijkheid van de schouder zal steeds meer afnemen. Deze klachten komen, doordat het gewrichtskapsel ontstoken raakt. Een frozen shoulder herstelt bijna altijd volledig. Alleen het herstel kan lang duren.
  • SAPS/Inklemming
    De pijnklachten ontstaan doordat er weefsel ingeklemd wordt tussen de schouderkop en schouderdak. De pijn wordt met name gevoeld bij het heffen van de arm.
  • Schouderbreuk
    Deze klachten spreken voor zich. Ze ontstaan na een val of ongeluk. Het komt het meeste voor bij oudere mensen, omdat de botten minder qua kwaliteit worden en er evt. botontkalking is optreden. Vaak is er in de schouder zwelling aanwezig en kan de arm niet of moeizaam bewogen worden.
  • Slijtage/artrose
    Artrose is een aandoening van het gewricht, hierbij verslechtert het kraakbeen en verandert het gewricht. De klachten zijn met name stijfheid en pijn in het gewricht. Bewegen en pijnstillers kunnen helpen tegen de pijn.
  • Nieuwe schouder
    Er kan gekozen worden voor een nieuwe schouder als er botbreuk(en), artrose of spier/pees scheuren aanwezig zijn. De orthopeed maakt een inschatting of de gehele schouder vervangen moet worden of dat alleen de kop wordt vervangen.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de diagnose. De fysiotherapeut begeleidt u tijdens het herstel door middel van informeren en adviseren, mobilisaties en oefentherapie gericht op verbeteren van de beweeglijkheid en kracht van de schouderspieren. Ook krijgt u huiswerkoefeningen mee om thuis ook te kunnen werken aan het herstel. Op het moment dat het lichaam laag belastbaar is, bestaat de therapie vaak (alleen) uit oefentherapie. Als er beperkingen aanwezig zijn in de beweeglijkheid of door een verhoogde spierspanning dan bestaat de behandeling uit mobilisaties eventueel in combinatie met massage of dry needling.

Samenwerking

De schouderspecialisten bij Louwen/Muilwijk hebben korte lijntjes met de orthopeden uit de Isala klinieken in Zwolle en het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk.

Ook zijn wij aangesloten bij het schoudernetwerk van Zwolle en Noord-West Veluwe. Hier mogen alleen schouderspecialisten in die veel ervaring hebben met schouder cliënten en die aanvullende schouderopleidingen hebben gevolgd.