Goed ademhalen is belangrijk. Het lijkt vanzelfsprekend maar toch halen veel mensen te snel en te oppervlakkig adem. Met name bij het verhogen van de inspanning treden deze klachten op.

Met de Powerbreathe heeft Louwen/Muilwijk de kennis en materialen in huis om de ademhalingsspieren te testen.

De therapie is er op gericht om de kracht van de in ademhalingsspieren te verbeteren. Dit zorgt er voor dat de in ademhaling makkelijker en met minder energie verloopt. Daardoor kunnen de longen op een effectievere manier zuurstof opnemen. Voor ziektebeelden als COPD en astma kan dit verlichting van de kortademigheid en benauwdheid geven, maar ook voor sporters kan de Powerbreathe van toegevoegde waarde zijn.

De Powerbreathe is een apparaat waarbij er tegen een weerstand in geademd wordt. Ademspiertraining is een korte, dagelijkse krachttraining van het middenrif en tussenribspieren, de spieren waarmee ingeademd wordt. Zoals er met fitness de kracht van de spieren in bijvoorbeeld de benen of armen getraind kan worden wordt er met de Powerbreathe de kracht van de in ademhalingsspieren getraind.

Trainen met een Powerbreathe is aan te raden bij de volgende klachten:

  • COPD
  • COVID-19
  • Astma
  • Inspanningsastma
  • Chronisch hartfalen
  • Cystische fibrose
  • Dwarsleasie
  • Pre- en postoperatief ter vermindering van risico op longcomplicaties.

Daarnaast kan het helpen tegen kortademigheidsklachten. Door de ademspieren te trainen worden ze sterker en gaat het ademhalen makkelijker en dieper. Met meer lucht kan het lichaam inspanningen beter aan. Niet voor niets wordt POWERbreathe ook door sporters gebruikt: met meer lucht presteren ze beter.

Behandeling

Een behandeling met de Powerbreathe ziet er als volgt uit. Tijdens de eerste afspraak zal er een test gedaan worden. Met deze test wordt bepaald wat de kracht is van de in ademhalingsspieren. Deze waarde zal vergeleken worden met criteria die op u van toepassing zijn. De hoogte van de normaal waarde is onder andere afhankelijk van geslacht en leeftijd. Als blijkt dat er een verlaagde score uit de test komt dan stelt de therapeut samen met u een trainingsschema op. Eventueel volgt er nog een tweede afspraak om de training nogmaals door te nemen. U kunt met dit trainingsschema thuis aan de slag en zult op deze manier op uw eigen tijd uw trainingen kunnen uitvoeren. Het beste effect wordt bereikt door 2x per dag te trainen en iedere week de weerstand een beetje te verhogen. De twee trainingen nemen ongeveer tien minuten per dag in beslag en zijn eenvoudig en zelfstandig uit te voeren.

Na 6 tot 12 weken zal er een evaluatie plaatsvinden. De test zal dan opnieuw uitgevoerd worden. Na deze test zal wederom bekeken worden of de waarde overeenkomt met uw normaalwaarde.

Vaak zien we na 12 weken al een behoorlijk vooruitgang. Eventueel kan er een nieuw trainingsschema gemaakt worden als het doel nog niet volledig is bereikt.