Bij het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) ontspannen de spieren tijdens de slaap zodanig dat de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. Dit gebeurt ’s nachts minimaal vijf keer per uur. Doordat mensen met OSAS nooit in diepe slaap komen, zijn ze overdag zeer slaperig of vermoeid. Hier vertellen wij u meer over uw aandoening en de behandeling ervan.

Wat is slaapapneu?

Een ademstilstand tijdens de slaap komt bij veel mensen voor. Daar is niks mis mee als het niet te lang duurt en niet te vaak voorkomt. Doordat het lichaam dan te weinig zuurstof krijgt, zorgt het er zelf voor dat u het signaal krijgt om wakker te worden.
Zo’n ademstilstand noemen we een apneu. Vaak gaat een apneu gepaard met minder diepe ademhaling, wat we een hypopneu noemen. Wanneer een apneu of een hypopneu te vaak voorkomt, heeft dit tot gevolg dat uw slaap verstoord kan zijn waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Klachten bij OSAS

We spreken van OSAS als u ’s nachts meer dan vijf keer per uur een ademstilstand heeft en overdag zeer slaperig of vermoeid bent. Mensen met apneu komen nooit in een diepe slaap. De reflexen die zij ’s nachts hebben, houden dat tegen. Diepe slaap is belangrijk om uw lichaam weer de nodige energie te geven. Oppervlakkig slapen is daarvoor niet genoeg. Zo kan bij mensen met apneu slaaptekort ontstaan, waardoor ze overdag minder goed kunnen functioneren.
Tijdens een ademstilstand wordt er geen zuurstof aangevoerd in uw lichaam. Dit kan ernstig zijn. Als de periodes tussen de ademstilstanden namelijk niet lang genoeg zijn om het zuurstofgehalte in het bloed weer op peil te brengen, kunnen verschillende organen in uw lichaam aangetast worden. Zo ontstaan er klachten. Per persoon zijn de verschijnselen (symptomen) anders. Mensen met apneu hebben vaak hoge bloeddruk (hypertensie), hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten, obesitas (zwaarlijvigheid) en diabetes.

Algemene adviezen

Voor alle patiënten met OSAS zijn algemene behandeladviezen van toepassing. Het gaat hier om maatregelen die u zelf kunt treffen en die uw klachten aanmerkelijk kunnen verminderen. Hierbij gaat het om:

  • Afvallen als u te zwaar bent.
  • Geen alcohol meer drinken s’avonds.
  • Stoppen met roken.
  • Geen medicijnen nemen waarvan u suf wordt, zoals slaapmiddelen.
  • Voorkomen dat u in rugligging gaat slapen.
  • Leefstijl verbeteren icm stappenteller en/of sporten.

Inhoud therapie

U traint in de oefenzaal. Middels een intake vooraf worden uw wensen en mogelijkheden in kaart gebracht. Daarna worden uw conditie en kracht gemeten. Bij iedere training wordt u begeleid door de fysiotherapeut. Tevens hebben wij een samenwerking met Diëtheek om de leefstijl te verbeteren.